logo hva international

Aviation Academy

Seminar Safety Leadership (1 dag)

Verbeter prestaties en veiligheid in uw organisatie met prof. dr. Sidney Dekker

Workshop

Maakt u zich zorgen om de veiligheid in uw organisatie? Wordt u geplaagd door “menselijke fouten”? Dan is dit seminar voor u. Sidney Dekker, hoogleraar en bekend publicist op het gebied van Human Factors en veiligheid, en Robert Jan de Boer, lector aan de Hogeschool van Amsterdam wijzen u de weg naar een proactieve aanpak van veiligheid die tegelijkertijd de prestaties van uw organisatie vergroot. In tien stappen laten we zien hoe u veel ongelukken en incidenten vóór kunt zijn, ondanks de complexiteit van de hedendaagse praktijk. We laten zien hoe menselijke fouten inherent zijn aan de variatie van de dagelijkse routine en hoe veiligheid verschijnt als gevolg van de interactie tussen mensen onderling en in samenhang met technologie in de wereld van vandaag. Dit seminar wordt gegeven in het Nederlands en is met name gericht op managers en directieleden in veiligheidsgevoelige industrieën zoals de gezondheidszorg, transport, defensie, chemie en (kern)energie. Ook toezichthouders en vertegenwoordigers van de overheid worden uitgenodigd om deel te nemen.

In dit inspirerende, dynamische en veeleisende seminar wordt u geconfronteerd met uw eigen vooroordelen over veiligheid, verantwoording en vergelding. Het seminar omvat discussies over de theorie, toepassing op bekende en minder bekende cases en veel ruimte voor reflectie op uw eigen praktijk. Leer waarom we niet meer over “menselijke fouten” kunnen praten, maar ook wat we wél kunnen doen om de veiligheid te vergroten in onze complexe socio-technische wereld. 

Tijdens dit eendaagse seminar komen de volgende onderwerpen in vogelvlucht aan bod:

·        De waan van “menselijke fouten”
·        Complexiteit in socio-technische systemen
·        Het verschil tussen Work-as-Done and Work-as-Imagined
·        Helden?
·        Safety Leadership bereiken
·        Safety Leadership behouden
·        En wat als het toch mis gaat?
·        Helden – reprise

Sidney Dekker (PhD, Ohio State University, USA, 1996) is als hoogleraar verbonden aan Griffith University in Brisbane, Australië, waar hij het Safety Science Innovation Lab leidt. Hij is ook professor (Hon.) Psychologie aan de Universiteit van Queensland, en professor (Hon.) van Human Factors en patiëntenveiligheid bij het Royal Children's Hospital in Brisbane. Hij heeft naast zijn baan aan de universiteit lang gevlogen als co-piloot op de 737, en beoefent nu nog actief het acrobatisch zweefvliegen. 
Hij is wereldwijd bekend geworden door zijn baanbrekende werk in Human Factors en veiligheid, en is auteur van vele boeken op dit gebied, zoals: Second Victim (2013), Just Culture (2012), Drift into Failure (2011), Patient Safety (2011), en Safety Differently (2014). Zijn laatste boek is The End of Heaven: Disaster and Suffering in a Scientific Age (2017). Meer informatie: sidneydekker.com.

Robert J. de Boer (PhD Technische Universiteit Delft, 2012) is sinds 2009 lector Aviation Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarvoor heeft hij in verschillende lijnmanagementrollen sturing gegeven aan professionals. Zo is hij hoofd engineering bij Fokker Technologies en productiemanager bij Unilever geweest. Hij is van huis uit vliegtigbouwkundig ingenieur en heeft promotieonderzoek gedaan naar de samenwerking in technische teams. Zijn huidige wetenschappelijke interesse is gericht op veiligheid en procesverbeteringen in socio-technische omgevingen. Hij heeft in wetenschappelijke journals en in vakbladen gepubliceerd. Zie voor een volledige lijst hva.nl/aviation.

Datum: Zaterdag 20 januari 2018
Tijd: 9 :00– 16:30 uur gevolgd door een netwerkborrel
Locatie: Haarzuilens, Utrecht
Lunch, koffie of thee en borrel zijn inbegrepen
Investering: €590 (excl BTW), 10% korting voor EAAP leden

De Aviation Academy voert praktijkgericht onderzoek uit gericht op de operationele luchtvaart. Onze focusgebieden veiligheid, verbetering van onderhoudsprocessen, composieten en de capaciteit van de luchtvaart.
Ons doel is de professionele praktijk te verbeteren en te vernieuwen. We voeren al onze onderzoeksprojecten uit in nauwe samenwerking met de industrie, overheidsinstellingen en wetenschappelijke instellingen of universiteiten. Dit zorgt voor een stevige verbinding met state-of-the-art wetenschappelijke kennis, evenals een focus op de meest dringende uitdagingen op de werkvloer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Sanne van Dorp op E: m.j.dorp@hva.nl T: +31 (0) 6 3062 7750. Wacht niet te lang met uw opgave, want we verwachten dat dit seminar snel vol zal raken. 

Published by  Centre for Applied Research Technology 20 January 2018