logo hva international

Centre of Applied Research Technology

Honoursstudenten ontwerpen inductief oplaadpunt voor taxibranche

25 Feb 2014 16:07

Honourstudenten van de opleidingen Engineering, Design and Innovation, E-technology, ProductDesign en Technische Bedrijfskunde hebben een nieuw concept voor het opladen van Elektrische taxi's ontworpen - het CT point.

Op 1 januari 2018 komt de nieuwe Nissan Leaf taxi op de markt met de mogelijkheid tot inductief laden. Het CT point geeft elektrische taxi's de mogelijkheid om tussentijds inductief op te laden op een standplaats. Hierdoor wordt de range vergroot en kan de bezettingsgraad van de elektrische taxi's omhoog.

Hoe werkt het concept?

Wanneer er een elektrische taxi bij een van de inductieve standplaatsen komt aanrijden, sluit hij netjes achteraan in de rij. Met één voorwiel rijdt de chauffeur in een positioneringkuil van het oplaadpunt. Nu zijn het oplaadpunt in de weg en de ontvanger onder de auto precies uitgelijnd. De taxichauffeur zet de taxi in de parkeerstand 'P'. De oplaadplaat identificeert het taxibedrijf en start vervolgens het opladen automatisch.

Als de voorste taxi een rit heeft en wegrijdt, verschuift iedere taxi in de rij een plaats naar voren. De taxichauffeur van de elektrische taxi zet de taxi in de drivestand 'D'. Tijdens deze overschakeling wordt het laden automatisch gestopt. Wanneer de taxi weer boven het volgende oplaadpunt staat gepositioneerd, vindt het traject opnieuw plaats. De accu laadt op tijdens het wachten op een klant. Als de accu vol is, stopt het laden automatisch.

Het concept is in dit filmpje uitgewerkt: http://www.youtube.com/watch?v=Kh1Lk_-Wy20 Betalingssysteem

De kosten van het laden worden bij gehouden in het IT systeem van CT Point. Maandelijks worden deze kosten betaald via een automatische factuur die CT Point naar de taxibedrijven stuurt. CT Point is eigenaar van de laadpunten. De ontwikkeling en de installatie van het IT- en oplaadsysteem worden uitbesteed aan een derde partij. CT Point verdient aan het oplaadsysteem door een marge op de elektriciteitskosten en een vast bedrag dat het taxibedrijf aan CT Point betaald.

Hoe verder?

De honoursstudenten hebben hun concept gepresenteerd aan een klankbord van bedrijven en de gemeente Amsterdam. Zij hopen dat één van die partijen enthousiast is en idee verder wil doorontwikkelen.