logo hva international

Centre of Applied Research Technology

Hogeschool van Amsterdam wordt Europees kampioen met waterstofauto

19 May 2014 16:44

Vanmiddag won de Hogeschool van Amsterdam (HvA) met de waterstofauto 'H2A' de Shell Eco-marathon in de categorie Waterstof Prototype met 429 km per kWh, dat is omgerekend 3829 km op 1 liter benzine. Daarmee is de H2A de zuinigste waterstofauto van Europa. De Eco-marathon is de grootste Europese studentenwedstrijd voor zuinige auto's. Het is de tweede keer dat de HvA wint met de H2A.

De HvA won het kampioenschap in de categorie Waterstof Prototype. Dat wil zeggen; het voertuig is zo klein en smal mogelijk met daarin de meest innovatieve waterstoftechnologie toegepast. De H2A streed tegen teams uit verschillende Europese landen voor het zuinigheidsrecord. Het is de vierde keer dat de HvA deelneemt aan de Shell Eco-marathon. De auto waarmee de HvA-studenten hebben gewonnen is zo zuinig dat hij de wereld rond zou kunnen rijden voor nog geen 22 euro.

Het geheim

Hoe kan het dat de H2A opnieuw concurrenten als TU Delft achter zich laat? Teamcaptain Marvin van Diemen: 'De H2A is dit jaar slechts 37,5 kilo, dat is ruim vier kilo lichter dan vorig jaar. Onze driver Melissa de Nijs heeft perfect volgens onze strategie gereden. Dat het ontwerp zo goed werkt, komt door de samenwerking van studenten Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Verder hebben we een echte hogeschoolmentaliteit: alles goed doordenken en alleen gecalculeerde risico's nemen. Geen gekkigheid.' De studenten Werktuigbouwkunde hebben mechanisch veel verbeterd aan de H2A, die jaar helemaal opnieuw gebouwd is. De Elektrotechniekstudenten waren verantwoordelijk voor de aandrijving en het systeem met live data logging , waarmee de rest van het team het verbruik kan volgen en met de bestuurder kan communiceren.

Cleanmobility HvA

Naast deelname aan de marathon met de waterstofauto deed de HvA dit jaar voor het eerst mee in de Urban Klasse met het voertuig 'EVA' (Electric Vehicle Amsterdam). Teamcaptain Marvin: 'De H2A is geen comfortabele stadsauto, je ligt plat, met je voeten tegen het raampje.' Met EVA deed HvA daarom ook een eerste stap naar het realiseren van een duurzame en energiezuinige stadsauto. EVA is dit jaar zesde geworden in de Urban Klasse. Meer over HvA en Cleanmobility: http://hvacleanmobility.nl

Resultaten Shell Eco Marathon

Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon is één van 's werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid die jaarlijks wordt gehouden in Europa, Noord- en Zuid Amerika en Azië. De competitie stimuleert discussie over het vinden van duurzame oplossingen voor het mondiale energievraagstuk. De Shell Eco-marathon 2014 vond dit jaar plaats in Rotterdam van 15 mei t/m 18 mei. Kijk voor meer informatie over de marathon op de website van Shell .