Aviation Academy

Smartest Connected Cargo Airport Schiphol

Onderzoek naar innovaties die de logistieke prestaties van luchtvrachtketens op Schiphol versterken

Book

Deze publicatie presenteert de resultaten van het Smartest Connected Cargo Airport Schiphol (SCCAS)-project: een tweejarig onderzoek naar logistieke innovaties die de concurrentiepositie van Schiphol op de luchtvrachtketen versterken. In dit project hebben KLM Cargo, Schiphol Nederland, Cargonaut, TU Delft en Hogeschool van Amsterdam samen met diverse partijen in de luchtvrachtketen nieuwe inzichten ontwikkeld om het afhandelingsproces op Schiphol te stroomlijnen en de productkwaliteit in temperatuurgevoelige ketens zoals bloemen en farma beter te beheersen.

In Europa heeft Schiphol een sterke positie: het is de derde vrachtluchthaven na Frankfurt en Parijs. Door de beperking van het aantal beschikbare slots op Schiphol krijgen andere luchthavens zoals Brussel, Luik en Luxemburg de kans om extra lading aan te trekken. Het is daarom de ambitie van Schiphol zich te ontwikkelen tot de Europese voorkeursluchthaven voor logistiek hoogwaardige goederenstromen zoals e-commerce, farmaceutische producten en bloemen, en zich te onderscheiden door een efficiƫnt en betrouwbaar afhandelingsproces. Om die positie te bereiken zet Schiphol in op vier concrete innovatiedoelstellingen:- verbetering van transparantie in de keten door het delen van informatie;- inzicht in logistieke prestaties op basis van volledige en betrouwbare data over zendingen;- efficiƫnte en betrouwbare aan- en afvoer van luchtvrachtzendingen (landside pickup & delivery);- procesverbeteringen in de supply chains van temperatuurgevoelige producten.

Referentie Verduijn, T., Vunderink, S., Bombelli, A., Tavasszy, L., van Damme, D., Romero-Silva, R., & Mujica Mota, M. (2019). Smartest Connected Cargo Airport Schiphol: Onderzoek naar innovaties die de logistieke prestaties van luchtvrachtketens op Schiphol versterken. (PUBLICATIEREEKS HVA FACULTEIT TECHNIEK). Hogeschool van Amsterdam, Urban Technology.
1 oktober 2019

Publicatiedatum

okt 2019

Auteur(s)

Thierry Verduijn
Sander Vunderink
Alessandro Bombelli
Lori Tavasszy
Rodrigo Romero-Silva

Publicaties:

Research database