Centre for Applied Research in Education
dr. G.G. van Veldhuizen (Bert)
Quote gerelateerd aan onderwijs
Professionele ruimte is niet de ruimte die je krijgt, maar de ruimte die je neemt!
Wie ben je en welke rol heb je binnen de opleiding?
Dr. Bert van Veldhuizen is hoofddocent binnen de master Pedagogiek en medeverantwoordelijk voor de curriculumdelen Leren & Innoveren, Adviseren & Begeleiden en Veranderkunde. Bert zet zich in voor curriculumvernieuwing en het opzetten en uitvoeren van de onderzoekslijn, waarbij hij bijzondere aandacht heeft voor het afstudeeronderzoek. Daarnaast geeft Bert onderwijs binnen de eerstegraadslerarenopleidingen, is hij betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van de minor ‘Docent in het mbo’ en draagt hij bij aan het professionaliseren van docenten en praktijkopleiders in het begeleiden van (afstudeer)onderzoek.
Wat breng jij de opleiding en de studenten?
Bert brengt een grote ervaring in het onderwijs (met name het beroepsonderwijs) in. Naast veel ervaring beschikt Bert over een grote hoeveelheid kennis van actuele wetenschappelijke inzichten over onderwijs en opvoeden. Bert is zeer benaderbaar voor zowel collega’s als studenten om mee te denken en te ondersteunen. Bert kcombineert zijn onderwijstaken met onderzoek naar de professionalisering van docenten en is daarmee ook een rolmodel. Bert houdt van uitdagingen en is niet bang om dingen op een andere manier aan te pakken. Tenslotte werkt Bert ook met groot enthousiasme samen met collega’s uit Zwitserland, Estalnd en Leichtenstein om de studenten een interessant en uitdagend uitwisselingsprogramma te bieden.
Je werkervaring
Bert is sinds september 2011 werkzaam als hoofddocent binnen de Faculteit Onderwijs en Opvoeding. Het onderwijs loopt als een rode draad door zijn cv. In de periode 1978 tot 1987 zette Bert zich in als cursusleider voor vormingswerk in internaatsverband. In 1987 maakt hij de overstap naar CINOP als (senior) adviseur. Zo breidde zijn werkervaring uit naar het mbo. Bert hield zich bij CINOP o.a. bezig met leermiddelenontwikkeling, vrouwen en techniek en het ontwerp en de ontwikkeling van multimediaproducties en advies en projectmanagement op het gebied van onderwijs en technologie. In 2002 maakte hij als programmamanager onderwijsvernieuwing de overstap naar het Regio College in Zaandam. In deze rol adviseerde Bert het College van Bestuur en de opleidingsmanagers en verzorgde hij de ondersteuning van de onderwijsteams in het competentiegericht leren en beoordelen. Naast deze beroepsmatige bezigheden maakt Bert van 1998 tot 2002 deel uit van het Bestuur Openbaar Onderwijs in Houten (BOOH).
Genoten opleidingen
In 2011 is Bert gepromoveerd in Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht met het onderzoek “Werkend Leren, Leren Werken. Professionele ontwikkeling van docenten in persoonlijk en organisatieperspectief.” Bert heeft de opleiding Psychologie aan de Universiteit van Utrecht in 1978 afgerond waar hij is afgestudeerd op een onderzoek naar didactische vernieuwing in het Lager Beroeps Onderwijs.
Lid van…
Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en veranderingen binnen het onderwijs is voor Bert vanzelfsprekend. Hij is lid van verschillende groepen die hier aan bijdragen, zoals het Netwerk Masters Leren & Innoveren, het Landelijk Overleg Masters Pedagogiek en de Vereniging van Lerarenopleiders Nederland. Daarnaast maakt Bert deel uit van de redactie van het Tijdschrift voor lerarenopleiders. Dat ook internationale ontwikkelingen zijn aandacht hebben, geven zijn lidmaatschap van de International Study Association for Teachers and Teaching (ISATT) en European Association for Practitioner Research in Learning (EAPRIL) aan.
-
Reflective movements in the professional development of teacher educators as supervisors of student research in higher education
van Veldhuizen, B., Oostdam, R., Enthoven, M., & Snoek, M. (2021). Reflective movements in the professional development of teacher educators as supervisors of student research in higher education. European Journal of Teacher Education, 44(4), 452-467. https://doi.org/10.1080/02619768.2020.1777977
-
Enhancing student research in teacher education
Van Veldhuizen, B., Enthoven, M., & Oostdam, R. (2016). Enhancing student research in teacher education: equipping teacher educators for high-quality student research supervision. Paper presented at annual conference of the American Educational Research Association (AERA), April 8-12, Washington D.C., United States.
-
Door de bril van een ander
van Veldhuizen, B., Langelaan, B., Geleijnse, J., & Snoek, M. (2016). Door de bril van een ander: leraren kijken naar de toekomst in een internationale setting. Van twaalf tot achttien, 2016(febr.), 40-41.
-
Effecten van een masteropleiding op leraren en hun omgeving
Heyma, A., van den Berg, E., Snoek, M., van Veldhuizen, B., Sligte, H., & Emmelot, Y. (2015). Effecten van een masteropleiding op leraren en hun omgeving: tussenmeting 2015. (SEO-rapport; No. 2015-82). SEO Economisch Onderzoek.
-
Vlieguren maken
Wilschut, A., van Veldhuizen, B., Amagir, A., & van den Berg, G. (2015). Vlieguren maken: transfer tussen opleiding en stagepraktijk in de tweedegraads lerarenopleidingen. Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 36(2), 75-88.
-
Transfer in de tweedegraads lerarenopleidingen
Amagir, A., van den Berg, G., van Veldhuizen, B., & Wilschut, A. (2014). Transfer in de tweedegraads lerarenopleidingen: rapportage van een intern onderzoek. Hogeschool van Amsterdam, Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding.
-
Quality Markers of International Further Education Programmes
Brückel, F., Zala-Mezö, E., Guerra, R., van Veldhuizen, B., & Snoek, M. (2014). Quality Markers of International Further Education Programmes: How School Principals and Teachers of Three Countries can be Supported in Implementing School Improvement Processes. In P-M. Rabensteiner, & G. Rabensteiner (Eds.), Internationalization in Teacher Education: Education (Vol. 3 , pp. 184-207). (Internationalization in Teacher Education; Vol. 3). Schneider Verlag Hohengehren.