Centre for Applied Research in Education

Bevorderen van veerkrachtige democratische gezindheid

een pleidooi voor het versterken van burgerschapsonderwijs

We leren leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs en studenten in het middelbaar beroepsonderwijs te beperkt over burgerschap en democratie. En we introduceren hen te weinig in de politieke wereld. In zijn lectorale rede houdt Hessel Nieuwelink een warm pleidooi voor het verder ontwikkelen van burgerschapsonderwijs en het versterken van een veerkrachtige democratische gezindheid bij kinderen en jongeren.

De oorlog in Oekraïne, racisme, de stikstofcrisis en politieke onvrede. We leven in een tijd waarin de ene crisis de andere lijkt op te volgen. Het is dan ook niet vreemd dat er in Nederland en andere landen brede steun is voor het idee dat leerlingen op school moeten leren over deze vraagstukken, ofwel burgerschapsonderwijs. Daarmee bieden we kinderen en jongeren de nodige maatschappelijke context om kritisch om te gaan met bijvoorbeeld nepnieuws, de politiek en anti-democratische bewegingen.

Referentie Nieuwelink, H. (2023). Bevorderen van veerkrachtige democratische gezindheid: een pleidooi voor het versterken van burgerschapsonderwijs. Hogeschool van Amsterdam.
Gepubliceerd door  Centre for Applied Research in Education 9 februari 2023

Publicatiedatum

feb 2023

Auteur(s)


Publicaties:

Research database