Centre for Financial Innovation

Promotieonderzoek José Ruiz biedt retailbanken een leidraad

11 Dec 2023 13:54 | Centre for Economic Transformation

In het licht van de financieel-technologische revolutie (FinTech) staan gevestigde retailbanken voor een cruciale beslissing: omarmen ze innovatieve technologieën van FinTech-bedrijven, of blijven ze vasthouden aan traditionele werkwijzen en bedrijfsmodellen? José Ruiz onderzocht de uitdagingen en presenteert een beknopte beslisboom, waarmee banken gefundeerde keuzes kunnen maken.

Ruiz's onderzoek laat zien dat niet elke technologische innovatie even ingrijpend is. Niet elke innovatie verstoort de traditionele marktstructuur. Sterker nog: het merendeel van de toegepaste technologie is dat niet. Samenwerking komt dan ook vaak naar voren als de meest geschikte keuze om de storm te doorstaan.

Zijn onderzoek is gebaseerd op de Disruptive Innovation Theory die stelt dat nieuwe technologieën of bedrijfsmodellen vaak bestaande marktleiders verstoren door eenvoudigere, goedkopere of meer toegankelijke alternatieven te bieden. Deze innovaties beginnen meestal in nichemarkten en groeien geleidelijk, maar dwingen de bestaande spelers zich aan te passen. Het alternatief van niet volgen is achterblijven.

Beslisboom kan kosten verminderen

De beslisboom die José heeft ontwikkeld, fungeert als waardevol keuze-instrument om onderbouwde beslissingen te nemen in de moderne financiële wereld.

José: "Het is cruciaal dat banken zich richten op het voortbestaan van hun bedrijf en de juiste strategie kiezen op basis van specifieke factoren. Je kunt dit zien als een kompas voor retailbanken."

Het instrument biedt een flexibel raamwerk gericht op vier pijlers:

  • het disruptieve karakter van de innovatie,
  • alternatieve organisatie-architecturen,
  • de aanpassingsmogelijkheid van het bedrijfsmodel,
  • het specifieke risicoprofiel van de investering.

Zo kan de beslisboom bedrijven helpen met het verminderen van de kosten in termen van gemiste kansen (zoals het blijven herstellen van de eigen informatiesystemen) wanneer ze investeren in FinTech-innovaties, zoals nieuwe platformgebaseerde architecturen.

De promovendus

José-Luis Ruiz del Portal Tranche werkt als docent-onderzoeker bij de vakgroep vakgroep Governance, Finance & Accounting. Hij promoveerde op 4 december van dit jaar bij de Northumbria University in Newcastle, met het proefschrift: 'FinTech and the Make-or-Buy Decision: A Valuation Model for Retail Banks Facing Disruptive Innovation'.
Meer informatie over het promotieonderzoek is op te vragen bij José Ruiz.