Centre for Applied Research of the Faculty of Digital Media & Creative Industries

Sustainably Distributed

Fase 1 - Van vezel tot garen

Project

De innovatieve brei technologie van een Shima Seiki Whole garment knit machine maakt nieuwe productiemethoden van kleding mogelijk zoals; maatwerk, customisation en on-demand productie. Daardoor kan het maakproces van kleding duurzamer, kleinschaliger en lokaler worden. De productie van kleding wordt echter alleen maar lokaal als ook de grondstoffen van eigen bodem afkomstig zijn.

Het Fieldlab 3Dknit project Sustainably Distributed beoogt daarom in samenwerking met partners Ministry of Knits en Saxions TextielLAB een duurzaam en lokaal geproduceerd garen te maken van Nederlandse Merinowol, dat mogelijk geschikt is voor breien op de Shima Seiki Whole garment knit machine. Met een dergelijk garen kunnen alle stappen uit de hele productieketen lokaal plaatsvinden. Dit zou oplossingen kunnen bieden voor Co2 uitstoot, productie on-demand en customisation.

In de eerste projectfase is gekeken naar de verwerkbaarheid van de reststromen van de Dutch Merino wolproductie. Elke Merino vacht die jaarlijks geschoren wordt, levert gemiddeld rond de 75% mooie lange vezels op afkomstig van de rug van het schaap, het zogenaamde ‘zadel’. Daarnaast levert een scheerbeurt ook nog 25% buik- en kopwol op. Deze wol heeft in vergelijking tot de wol van het zadel, een kortere vezellengte, is meer vervuilt en bevat meer plantaardige resten. Om het rendement en de kwaliteit bij de verwerking van de wol tot 'top' (gewassen en gekamde wolvezel) zo hoog mogelijk te houden worden deze 2 kwaliteiten na het scheren van elkaar gescheiden. Alhoewel de kwaliteit van deze buik- en kopwol in vergelijking tot andere wolsoorten hoog is werd deze tot nu toe niet verwerkt, maar weggegooid. Een ander afval product ontstaat bij het spinnen van deze top tot garen, ongeveer 5% van de wolvezel blijft daarbij achter in de machines.

Ook zijn er op dit moment veel initiatieven en ontwikkelingen rondom het recyclen van gebruikte wollenkleding. In vergelijking tot gerecyclede wol is zowel de buik- en kopwol, als het restant wol vezels uit de spinnerij, van hoge kwaliteit. Dit in combinatie met het streven naar een hogere wol opbrengst en een zo duurzaam mogelijk gebruik van het gehele schaap maakt een onderzoek naar het vervaardigen van een garen uit deze reststromen wol relevant en wenselijk.

In plaats van het maken van een mindere kwaliteit Dutch Merino garen is het streven van dit Fieldlab project om een ander hoogwaardig en uniek garen te ontwikkelen. Dat garen kan ontwikkeld worden door enkel de buik en kopwol te verwerken maar ook door deze kortere Merino vezel te mengen met een andere vezel. Op die manier kan een blend ontstaan waarbij de reststromen Dutch Merino wol en de andere grondstof elkaar verheffen tot een beter eindproduct.

Van dit garen is na de ontwikkelfase in het lab van Saxion inmiddels een grotere hoeveelheid industrieel gesponnen en de test fase op de Whole Garment knit machine van het Fieldlab 3Dknit is nu aangebroken. In deze fase verwachten we meer inzicht te krijgen in de vereisten die een hoogtechnologische machine stelt aan de garens.

RLT nieuws heeft onlangs een mooie reportage uitgezonden over de DutchMerinoschapen. Bekijk de reportage via deze facebook link.

Neem voor meer informatie over dit project of over het Fieldlab 3D KNIT contact op met Mikki Engelsbel.

22 november 2021

Project Info

Startdatum 01 nov 2021
Einddatum 01 mei 2023

Contact