Sports Leadership programme

Bert Kingma

Testimonial

Bert Kingma

Tijdens het volgen van het Sports Leadership Programme ben ik gevraagd commissaris te worden bij voetbalclub Cambuur Leeuwarden. Een gelukkig toeval, omdat er meteen onderdelen van het programma voorbijkwamen waar ik in de praktijk ontzettend veel aan had.

Het SLP is een soort stoofpot van ideeën. Tijdens het programma kwam ik zoveel tegen waar ik iets mee wil. En je bent omgeven door mensen die allemaal die liefde voor de sport hebben.

Bert Kingma - advocaat en eigenaar/partner - Adrenna Arbeidsrechtadvocaten

De Governance module bijvoorbeeld, waarin het bestuur rondom sport behandeld wordt. Wat is je rol als toezichthouder? Hoe kun je dat het beste doen? Wat voor instrumenten heb je? Die kennis helpt enorm. Ook erg verhelderend: de gastsprekers die vertelden wat daarin voor hen belangrijk is bij de uitoefening van hun taak.

De connectie met sport heb ik altijd gehad. Vroeger sportte ik zelf fanatiek, fietste onder meer wedstrijden. De afgelopen jaren heb ik veel gewerkt voor sportorganisaties. Wielerploegen, voetballers, clubs. Die managementkant spreekt me aan, dat was ook een belangrijke reden om aan dit programma mee te doen. Daarnaast zocht ik naar een bredere kijk op sport. Niet alleen adviseren over juridische aspecten, maar een basis opbouwen die veel verder gaat dan dat. Ook op onderwerpen waar ik zelf niet zo heel snel in terecht dacht te komen. Vroeger dacht ik bij sport bijvoorbeeld nooit aan politiek. Nu weet ik hoe belangrijk de rol van lokale overheden is.

Het SLP is een soort stoofpot van ideeën. Tijdens het programma kwam ik zoveel tegen waar ik iets mee wil. En je bent omgeven door mensen die allemaal die liefde voor de sport hebben. Dat is echt het mooie eraan. Een stel idealisten die op sportgebied wat tot stand willen brengen.

Titel paper

In welke mate is er binnen de professionele wielersport draagvlak voor een nieuw businessmodel?

Onderzoeksvraag

In welke mate is er binnen de professionele wielersport draagvlak voor een nieuw businessmodel?

In oktober 2022 start de volgende lichting van het Sports Leadership Programme. Je leest hier meer over het programma.