Amsterdam University of Applied Sciences

HUFAG organiseert themamiddag ‘100 jaar luchtvaart, de ontwikkelingen in Human Factors’

11 December, Leeuwenburg

Event

De stichting HUFAG (Human Factors in Aviation Group) organiseert op 11 december 2019 een themamiddag over de ontwikkelingen van Human Factors in de context van 100 jaar luchtvaart. Tijdens deze themamiddag zal keynote spreker Benno Baksteen een lezing geven op welke manier Human Factors essentieel zijn voor een lerende organisatie. Daarnaast zullen er drie workshops gegeven worden waarvan u er twee kan volgen. De onderwerpen zijn: Luchtverkeersleiding, Zeevaart en de Medische sector. Deelname is kosteloos. Meer informatie op www.HUFAG.nl.

Programma:

Inloop en registratie 14:00
Welkomstwoord 14:25
Keynote spreker Benno Baksteen 14:30 – 15:30
Workshop naar keuze 15:30 – 16:00
Workshop naar keuze 16:05 – 16:40
Afsluitend forum 16:40 – 17:00
Netwerkborrel 17:00– 18:00

Workshop keuze 1: ATC - LVNL

Van technisch georiënteerd naar mens georiënteerd
Luchtverkeersleiding is een complex systeem waar geavanceerde technische systemen een grote rol spelen. De luchtverkeersleider die de menscomponent in het systeem vormt dient met deze systemen om te gaan zodat een voorspelbare en betrouwbare dienstverlening geleverd wordt. Vanuit de systemische benadering van verkeersleiding beschouwen we in deze workshop de rol van de mens ten opzichte van de rol van de techniek.


Workshop keuze 2: Zeevaart - MARIN

Van besluitvorming naar vaarstrategieën
Je bent loods in de haven van Rotterdam en je stapt buitengaats aan boord van een containerschip van ruim 350 meter lang. Het waait hard en er is veel scheepvaartverkeer vandaag. Nadat je aan boord bent gestapt word je begeleidt naar de brug. Je eerste klus zal daar zijn om het vertrouwen van de kapitein te winnen en vervolgens ‘het gevoel’ te krijgen hoe het schip zich gedraagt: hoe reageert het op roeruitslagen, hoe wordt het schip weggezet door de wind, etc. Daarna is het aan jou om het schip veilig en efficiënt de haven in te loodsen en aan te meren aan de kade. Hoe ga je dit doen?


Workshop keuze 3: Medisch - Intergo

Ja maar…in de luchtvaart doen ze dat ook!
De vergelijkingen tussen patiëntveiligheid en luchtvaartveiligheid vliegen je met enige regelmaat om de oren binnen de Nederlandse ziekenhuizen. En dan met name om te benadrukken wat de zorg allemaal wel niet kan leren van de luchtvaart. Ondanks deze vergelijkingen zijn er nog altijd 1200 potentieel vermijdbare sterfgevallen te betreuren in de Nederlandse Ziekenhuizen. Aan de hand van een calamiteit onderzoeken we welke ontwikkeling het human factors vakgebied heeft doorgemaakt de afgelopen jaren en wat er voor nodig is om echt te leren van een calamiteit in de Zorg. In deze workshop krijg je inzicht in het Leren van Incidenten proces, de daarbij behorende succesfactoren en inspiratie wat de luchtvaart wellicht van de zorg kan leren in plaats van andersom..

 

Inschrijving gesloten

Published by  Faculty of Technology 6 December 2019