Fashion Research & Technology (FR&T)

Onderzoeksgroep verbonden aan het Amsterdam Fashion Institute binnen de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

De groep Fashion Research & Technology (FR&T) houdt zich bezig met wetenschappelijk en artistiek onderzoek naar de vele aspecten van mode (design, branding, business, ontwikkeling en kleding). De FR&T groep richt zich op de toepassing van nieuwe technologieën en hun gevolgen voor het dagelijks leven. We zien mode breed, als "dingen" die op het lichaam worden gedragen, zoals wanneer je telefoon of je iPad in je tas zit. We kijken op andere manieren naar deze "dingen"; wanneer ze in de kast liggen, de systemen die ze maken, en nieuwe uitingen van dragen.

Wat als data materiaal was?

Hoe zien data eruit? Hoe voelen data aan? Hoe mengen we het samen met de wol, katoen, polyester, leer en andere materialen die dagelijks worden gebruikt? Hoe zouden we ontwerpen met data? Hoe dragen we gegevens? Wat zeggen gegevens die op het lichaam worden gedragen over de drager? Mode maakt een digitale transformatie door. De digitale transformatie van mode opent nieuwe perspectieven en mogelijkheden van materialen, producten, diensten en systemen. In de FR&T groep maken we met data, bestuderen we hoe het gedragen wordt en vragen we hoe we de dingen die we al creëren data maken. We zien een toekomst met nieuwe esthetiek, comfort, mogelijkheden en zorg. Om data beter te begrijpen alsof het een materiaal is, kijken we naar data vanuit het perspectief van maken en dragen.

Future Means of Making

We richten ons op Future Means of Making om nieuwe manieren te ontdekken om mode te creëren. We kijken naar verschillende manieren om de volledige cyclus van mode te maken, van analyseren wat mensen momenteel dragen tot ontwerp, productie, verkoop en gebruik. We verkennen de digitalisering van mode met praktische experimenten met behulp van opkomende technologieën zoals digitale fabricage, 3D-virtualisatie, speculatieve branding, biologische fabricage, kunstmatige intelligentie en productservicesystemen.

Future Ways of Wearing

De FR&T groep richt zich ook op Future Ways of Wearing. We onderzoeken hoe mensen actief kleding dragen en experimenteren met hoe mensen kleding anders kunnen dragen. Ons bekroonde onderzoek onderzoekt de sociale en ecologische impact van mode, het is duurzaamheid. In het bijzonder experimenteren we met oplossingen voor kwesties als milieubehoud, duurzame ontwikkelingsdoelen en systemische veranderingen in het complete modesysteem.

Samenwerking met AMFI

Samen met het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) werken we hard om de modeprofessionals van morgen te creëren. We omarmen de diversiteit van de mensen, plaatsen en middelen die betrokken zijn bij het maken en dragen van mode als onze kiesdistrict. We respecteren onze achterban en zien hen als veranderaars: technologen, disruptors en bewakers die de ontwerpers, ontwikkelaars, art directors, aanstichters, influencers, innovators, branders, marketeers en andere rollen van morgen worden waar we nog geen naam voor hebben. We respecteren al onze medewerkers als co-makers en co-auteurs.

Al deze mensen komen samen in onze labs en studio's (met nieuw onderzoek naar data, maken en dragen) om een ​​holistisch beeld te creëren van de toekomst van de mode. Vanuit dit geïnformeerde perspectief denken we na over hoe mode zal bestaan ​​in onze stad, ons land en de wereld in tijdsbestekken variërend van één tot duizend jaar in de toekomst. We zijn hier om mode te innoveren met praktijkgerichte onderzoekers. We definiëren onze tijd door zinvolle voorbeelden te geven die de toekomst van design, business, ontwikkeling en branding creëren.

Fashion Research & Technology is een van de zeven lectoraten en drie bijzonder lectoraten die samen het kenniscentrum FDMCI vormen. Het kenniscentrum is onderdeel van de faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie binnen de Hogeschool van Amsterdam.

Gepubliceerd door  Centre for Applied Research FDMCI 18 mei 2023

  Lector T.R. Nachtigall (Troy)

Professor of Fashion Research & Technology

t.r.nachtigall@hva.nl
Bekijk profiel

  J.G.L. Teunissen (Jose)

Tel: 0641030356
j.g.l.teunissen@hva.nl
Bekijk profiel