(Personal) trainers en coaches

wat vinden (personal) trainers & coaches belangrijk in een sport-applicatie bij de begeleiding van hun cliënten?

Report

In deze factsheets worden de resultaten van een verkennend onderzoek onder sportprofessionals getoond. Onder de sportprofessionals vielen (personal) trainers, coaches, leefstijlprofessionals en fysiotherapeuten. Het doel was in kaart brengen wat deze sportprofessionals belangrijke kenmerken vinden in een hardloop-, wandel-, of fietsapp gekoppeld aan verschillende doelen, zoals sport/beweegstimulering, community building en blessurepreventie.

Het gebruik van sport-apps door individuele sporters zoals hardlopers, wandelaars en fietsers is enorm gegroeid in de laatste jaren. Ook sportprofessionals krijgen hier mee te maken. Sportprofessionals zoals (personal) trainers, coaches en leefstijlprofessionals kunnen hun cliënten aanmoedigen om een sport-app te gebruiken met als doel goede intenties vol te houden, nieuwe doelen te stellen en ervaringen te delen. Nog onbekend is waar volgens deze sportprofessionals een sport-app aan moet voldoen. Wat moet er bijvoorbeeld in een app zitten om hun werkzaamheden te ondersteunen?

Voor het onderzoeksproject ‘Voor iedereen een App’ is daarom in kaart gebracht wat sportprofessionals belangrijke kenmerken vinden van hardloop-, wandel- en fietsapps. Onder sportprofessionals werd verstaan (personal) trainers en coaches, leefstijlprofessionals en fysiotherapeuten.

Hieruit blijkt dat de ondervraagde sportprofessionals veel verwachtingen van sport-apps hebben, en ze geven aan meerdere combinaties van appkenmerken belangrijk te vinden. Een voorbeeld is doelen stellen in combinatie met monitoren. Ook vinden zij het kunnen vergelijken met jezelf of anderen, mentale en sociale support en tailoring belangrijk. Maar de huidige sport-apps voldoen nog niet aan deze eisen. Op dit moment gebruiken zij vaak één app voor een specifieke functionaliteit, zoals monitoren.

Ook noemen zij meerdere redenen waarom sport-professionals nog geen apps inzetten. Aan de ene kant lijkt het huidige aanbod aan apps niet compleet of geschikt voor de sportprofessional, aan de andere kant lijkt ook dat er onvoldoende informatie beschikbaar is om een goede keus in apps te maken.

Het onderzoeksproject ‘Voor iedereen een App?!’ is een samenwerking tussen o.a. de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland, Fontys Sporthogeschool, Mulier Instituut, en Fontys Economische Hogeschool Tilburg.

Referentie Dallinga, J., van der Werf, J., & Deutekom, M. (2018). (Personal) trainers en coaches: wat vinden (personal) trainers & coaches belangrijk in een sport-applicatie bij de begeleiding van hun cliënten? Hogeschool van Amsterdam, Lectoraat Kracht van Sport.
Gepubliceerd door  Faculty Sports and Nutrition 1 januari 2018

Publicatiedatum

jan 2018

Auteur(s)

Joan Dallinga
Jet van der Werf
Marije Deutekom

Publicaties:

Research database