Sports Leadership programme

Wijbrand Fabius

Testimonial

Wijbrand Fabius

Mijn verhaal begint bij een vraag van mijn dochter. We reisden drie jaar geleden door Argentinië – waar ik vroeger heb gewoond – en ik sprak, als groot Maradona-fan, in de taxi telkens met de chauffeur over voetbal. Mijn dochter vroeg toen opeens: pap, moet je daar niet meer mee gaan doen? Ze zette me aan het denken. Ik zat al een tijdje bij de bank, wilde graag wat anders. Misschien had ze wel gelijk. Sport, en in het bijzonder voetbal, heb ik altijd magisch gevonden.

Ik heb mijzelf op een andere manier en beter leren kennen. Dat had ik nooit willen missen.

Wijbrand Fabius - Stakeholder & Engagement Manager Sustainability bij ABN AMRO Bank N.V.

Terug in Nederland ben ik dat gaan verkennen. Ik kwam in contact met een voetbalclub, die plannen had in Latijns-Amerika. Corona dwarsboomde alle mooie ideeën. Mijn droom werd op pauze gezet. Maar ondertussen wilde ik wel stappen maken. Mijn weg beter plaveien. Dat heb ik gedaan via het Sports Leadership Programme. Voor mijn eindopdracht heb ik onderzoek gedaan naar mensenrechtenbeleid voor professionele voetbalclubs, waarin ik de kennis vanuit mijn huidige baan goed kon gebruiken.

Naast deze inhoudelijke kant, heb ik dankzij de opleiding een divers netwerk opgebouwd binnen de sportwereld. Ik ben nog meer getriggerd geraakt door de geweldige sprekers. Met name de module ‘high performance’, waarin onder meer Wouter Gudde, de algemeen directeur van FC Groningen, aan het woord kwam, was enorm inspirerend. De mooiste les daaruit was voor mij hoe je met een gedegen plan zelfs Arjen Robben kan verleiden om zijn voetbalschoenen weer aan te trekken.

Inmiddels ben ik met een uitdagend project bezig binnen de bank. Ik zit weer goed op mijn plek, al blijft mijn voetbalhart heel snel kloppen. Mocht ik uiteindelijk toch niet de stap naar het voetbal maken, dan heb ik minstens op het gebied van persoonlijk leiderschap veel bijgeleerd. Ik heb mijzelf op een andere manier en beter leren kennen. Dat had ik nooit willen missen.

Titel paper

Human Rights Policies for professional football clubs

Onderzoeksvraag

In my assignment I wil investigate if and how / to what extent RQ: “the UN Guiding Principles on Business and Human Rights are a good proxy to formulate a Human Rights policy for football clubs”

In oktober 2022 start de volgende lichting van het Sports Leadership Programme. Je leest hier meer over het programma.