De winkelstraat als wereld

samenwerken aan een toekomstbestendig evenwicht van Amsterdamse consumptieruimten

Report

Hoe zorg je in Amsterdam voor een aantrekkelijk en gevarieerd winkelgebied waar zowel bewoners, bezoekers en ondernemers zich thuis voelen? Hoe komen deze verschillende belanghebbenden tot een goed functionerend, gezamenlijk beheer van winkelgebieden als een gemeenschappelijke bron met verschillende functies? Wat vraagt dit van de gemeente, hoe is haar rol daarin veranderd en hoe zien we dit terug in beleid?

Actuele vragen, die al geruime tijd de gemoederen in Amsterdam flink bezighouden, en die we beantwoorden in het rapport 'De Winkelstraat als wereld’.

Vierjarig praktijk onderzoek Toekomstbestendig Evenwicht

Dit rapport is uitkomst van het vierjarig praktijkonderzoek Toekomstbestendig Evenwicht: Balanceren tussen divergerende belangen (RAAK-PRO). In dit rapport geven we antwoord op de hoofdvraag: welke interventies, processen en structuren faciliteren 'urban commoning', om te komen tot een meer gebalanceerde ontwikkeling van stedelijke consumptieruimten?

Urban Commoning

Urban commoning is een gedeelde praktijk waarbij belanghebbende rondom een gemeenschappelijke bron samen regels en afspraken ontwikkelen om zo'n plek duurzaam te benutten.

Referentie Ferguson, J., Risselada, A., & de Kreek, M. (2022). De winkelstraat als wereld: samenwerken aan een toekomstbestendig evenwicht van Amsterdamse consumptieruimten. Hogeschool van Amsterdam. https://openresearch.amsterdam/nl/page/84657/rapport-de-winkelstraat-als-wereld
Gepubliceerd door  Centre for Applied Research Economics and Management 1 januari 2022

Publicatiedatum

jan 2022

Auteur(s)

Anne Risselada

Publicaties:

Research database