profileimage male

Inte Gloerich is docent-onderzoeker bij het lectoraat Netwerkcultuur (Institute of Network Cultures) van Kenniscentrum Create-IT en doet onderzoek naar de sociaal-culturele gevolgen van digitale technologie, met name fintech.

Onderzoek

Van blockchains tot mobiele betaalapps van bedrijven als Apple of Google en spaarsystemen van verzekeringsmaatschappijen, financiële technologie heeft een grote invloed ver buiten de financiële sector zelf. Wat zijn de maatschappelijke en culturele gevolgen van dit soort technologiën, en welke alternatieven worden ontwikkeld door designers, ontwikkelaars en kunstenaars? De kritische reflectie en bottom-up ontwikkeling rondom fintech staat centraal in de projecten waar Inte aan werkt.

Motivatie

In de platform samenleving hebben grote bedrijven het vaak voor het zeggen als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe technologie. Dit brengt vaak veel gebruikersgemak met zich mee, maar centraliseert tegelijkertijd macht. Alternatieven verdwijnen naar de achtergrond, terwijl daar juist veel interessants gebeurt! Hoe brengen kritische en kunstzinnige reflectie en experimentele systemen ons dichter bij een divers en democratisch media- en technologielandschap?

Huidige projecten

Inte werkt op dit moment aan verschillende onderzoeksprojecten zoals MoneyLab, waarin de maatschappelijke gevolgen van financiële technologie (fintech) aan bod komen en alternatieven onderzocht worden. Centraal staat hierbij de samenwerking met, en kruisbestuiving tussen, kunstenaars, ontwerpers, en theoretici. Daarnaast werkt Inte ook aan het onderzoeksproject Circulate, in samenwerking met onder anderen lectoraat Play & Civic Media. In dit project werkt aan design strategies voor het gebruik van blockchain in energie-delende communities.

Huidige onderwijsactiviteiten

De huidige onderwijsactiviteiten van Inte bestaan onder andere uit lesgeven in de BA Media & Information op de Universiteit van Amsterdam, en het begeleiden van verschillende studentenprojecten met betrekking tot blockchain technologie op de FDMCI.

Opleiding

Inte is in 2014 afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam in MA New Media & Digital Culture. Daarvoor: BA Media & Culture (UvA), en P Grafisch Ontwerp (ArtEZ).

Werkte eerder aan…

2014 was Inte onderzoeksmedewerker bij het PublishingLab (Hogeschool van Amsterdam) waar zij werkte aan onderzoek over manieren waarop praktijkgericht onderzoek doelgericht gepubliceerd kan worden.