Hogeschool van Amsterdam

Entrepreneurship

Richard Martina

Researcher Entrepreneurship

Richard is onderzoeker op het gebied van ondernemerschap bij de Smart City Academy van de Hogeschool van Amsterdam. Hij houdt zich daar voornamelijk bezig met business modeling, collaboratief ondernemerschap en de verbinding van onderwijs en innovatie met ondernemerschap. Richard richt zich daarbij in het bijzonder op de rol van cognitie, het maken van beslissingen en expertise. Hij heeft zijn Ph.D. in Entrepreneurship en Innovatie, een MSc in Strategy & Innovation en een MA in Science & Technology Studies behaald aan Maastricht University en een BSc in Business Administration behaald aan de Universiteit van Curacao. Naast uitgebreide onderzoekservaring heeft Richard ervaring in het leiden van onderwijsprogramma’s en het lesgeven aan bachelor en master opleidingen.

Werkzaamheden binnen het programma Entrepreneurship

  • Fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek
  • Huidige projecten: Tackling Food Waste & Ubiquitous Security
  • Begeleiden van afstudeer scripties

Mijn ondernemerschapsmotivatie

Ik zie ondernemerschap als een manier om oplossingen voor problemen te ontwerpen en niet alleen voor het brengen van producten naar een marktplaats, maar ook voor de ontwikkeling van oplossingen zonder commercieel nut. In het proces van het ontwerpen van deze oplossingen ontdekken en ontwikkelen ondernemers factoren die ervoor zorgen dat hun oplossing een vlucht kan nemen. Ik ben geïntrigeerd door dit proces en hoe de wetten van het ondernemerschap het ontwerpproces beïnvloeden en heb als doel deze lessen te destilleren zodat deze ook aan andere kunnen worden geleerd.

De ondernemer die voor mij symbool staat voor ondernemerschap op de HvA

Ondernemers zijn er in vele soorten en maten en er zijn er een aantal die ik bewonder en dus een goed voorbeeld zouden kunnen zijn voor wat de Hogeschool van Amsterdam kan bereiken. Niet om nu triviaal te klinken maar, hoewel wellicht een beetje cliché, deze quote van Elon Musk vat mijn visie op ondernemerschap op de HvA goed samen; “If something's important enough, you should try. Even if you - the probable outcome is a failure.” (Als iets belangrijk genoeg is dan moet je het proberen, zelfs als de meest waarschijnlijke uitkomst is dat je faalt)

Published by  Entrepreneurship 7 August 2018