dr. J.F. Alvarado Valenzuela (JuanFra)

Scientific Director Venture Centre, Senior Researcher and Lecturer in Entrepreneurship
Wetenschappelijk Directeur Venture Centre HvA - JuanFra Alvarado Valenzuela
Telephone:
0621155750
Email:
j.f.alvarado.valenzuela@hva.nl
Work address:
, Fraijlemaborg, Fraijlemaborg 133, 1102 CV Amsterdam
Postal address:
Postbus 814,1000 AV Amsterdam
Room number:
3.058
Social media:
Personal website:
Linktree JuanFra
Go to Research database

JuanFra Alvarado Valenzuela is senior onderzoeker en docent ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij heeft een PhD in Economic Sociology en is gespecialiseerd in onderwerpen als bedrijfsveerkracht, regeneratieve bedrijfsmodellen en de sociale aspecten van ondernemerschap. JuanFra is vanuit verschillende posities betrokken geweest bij ondernemerschap: van coaching tot ondersteuningsprogramma's, en sinds 2017 in het toegepast onderzoek. Nu is hij wetenschappelijk directeur van het HvA Venture Centre voor studentenondernemers. Met zijn projecten, onderwijs en ondersteuning in ondernemerschapsonderwijs, werkt hij, als een van de weinigen, samen met alle faculteiten van de HvA.

JuanFra leidde de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van het project Fenix, erkend door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) als een een baanbrekend project. Met Fenix heeft hij meer dan duizend ondernemersverhalen verzameld van ondernemers die mislukking of faillissement hebben ervaren. Vanuit de analyses van deze verhalen, publiceert hij in wetenschappelijke tijdschriften en integreert hij het onderwerp veerkracht in educatieve programma's. Eerder onderzocht hij tijdens zijn promotieonderzoek de rol van innovatie en sociale netwerken van migranten ondernemers in Italië en Nederland.

Voor JuanFra ligt de basis van zijn projecten in het leren van de ervaringen van ondernemers en de focus op waardecreatie in bestaande business modellen. Dat is waarom hij bedrijfsnetwerken en innovatie crossovers gebruikt als methodologische benaderingen.

Op dit moment integreert en combineert hij, met het oog op innovatie in ondernemerschapsonderwijs, nieuwe onderwerpen in het curriculum van verschillende educatieve programma's: natuur- en sociale regeneratie bij het midden- en kleinbedrijf, ondernemerschapscompetenties in de lerarenopleiding voortgezet onderwijs en digitalisering van de voedsel en horeca industrie.

Naast zijn onderzoeksactiviteiten, is JuanFra actief betrokken bij het organiseren van de academische gemeenschap van ondernemerschap. Hij was medevoorzitter van de 3E Conferentie 2024, het meest belangrijke evenement voor docenten en onderzoekers in ondernemerschapsonderwijs in Europa. Bovendien is hij betrokken bij de verspreiding van academische kennis onder beleidsmakers via projecten met de gemeente Amsterdam, de European Council of Small Business, the EntreComp Community en de Raad voor Ondernemerschap (RVO).

Go to Research database
Go to Research database