J.H.F. van der Bie (Joey)

Telephone:
0621157053
Email:
j.h.f.van.der.bie@hva.nl
Work address:
Theo Thijssenhuis, Wibautstraat 2-4 1091 GM Amsterdam
Postal address:
Postbus 2728,1000 CS Amsterdam
Room number:
4A27
Not present on:
Monday

Personal website:
Kenniscentrum FDMCI
Go to Research database

MSc. BICT Joey (J.H.F.) van der Bie is sinds 2013 onderzoeker bij het lectoraat Digital Life van Kenniscentrum Create-IT en doet onderzoek naar toegankelijke Internet of Things toepassingen voor mensen met een visuele beperking.

Onderzoek

Joey van der Bie zet zich in voor de digitale toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. Hiervoor onderzoekt hij hoe internet verbonden apparaten multimodale communicatie (tactiel, audio en visueel) kunnen gebruiken om betere te communiceren met mensen met een visuele beperking. Wearables en smartphones zijn hierbij de tools die communicatie mogelijk maken voor zowel in de huiskamer als tijdens het navigeren in de stad.

Motivatie

Bij nieuwe technologie wordt er vaak ontworpen voor een doorsnee persoon. Hierdoor is een apparaat vaak niet (volledig) toegankelijk voor veel mensen, zoals voor mensen met een visuele beperking. Hierdoor participeren mensen met een visuele beperking minder in de implementatie van nieuwe toepassing en daarmee de ontwikkeling van onze digitale maatschappij. Joey zet zich in voor met een visuele beperking door de digitale toegankelijkheid van nieuwe Internet of Things toepassingen te onderzoeken.

Huidige projecten

Joey werkt op dit moment aan verschillende onderzoeksprojecten zoals “eTop”, in samenwerking met het Amsterdam Medisch Centrum. In eTop onderzoeken we de behoefte en mogelijkheden van een online toepassing die ouders van vroeggeboren kinderen ondersteund bij het herkennen, behandelen en voorkomen van motorische, cognitieve en gedragsmatige problemen. Daarnaast werkt Joey ook aan het onderzoeksproject “Goed Leven Met Artrose Studie”. In samenwerking met Reade, doen we een behoefteonderzoek voor het ontwikkelen van een online zelfmanagement gewrichtsprogramma voor mensen met Artrose.

Huidige onderwijsactiviteiten

De huidige onderwijsactiviteiten van Joey van der Bie bestaan uit het verzorgen van de HBO-ICT minor Internet of Things en studenten assisteren in het Makerslab.

Opleiding

Joey van der Bie is in 2011 afgestudeerd als creatieve onderzoeker aan de Master Media Technology aan de Universiteit Leiden.

Werkte eerder aan…

Vanaf 2017 was Joey van der Bie projectleider en hoofdonderzoeker aan het ZonMw Inzicht EyeBeacons project met Bartiméus en Koninklijke Visio, waar hij werkte aan het onderzoeken van navigatie technologie voor mensen met een visuele beperking.
Van 2010 tot 2013 was Joey docent CMD bij de Haagse Hogeschool waar hij les gaf in het ontwerpen van interactieve digitale toepassingen.

Meer weten? Neem gerust contact op via j.h.f.van.der.bie@hva.nl

Go to Research database
Go to Research database