Mr  G.J. van Bussel (Geert-Jan)

Telephone:
0621156325
Email:
g.j.van.bussel@hva.nl
Work address:
Benno Premselahuis, Rhijnspoorplein 1, 1091 GC Amsterdam
Postal address:
Postbus 34,1000 AA Amsterdam
Room number:
A3018
Go to Research database

Vanaf 1 januari 2012 is Geert-Jan van Bussel (1960) bijzonder lector Digital Archiving & Compliance.

Hij is gespecialiseerd in de ontwikkeling, inrichting, organisatie en implementatie van digitale informatievoorziening, met de nadruk op archivering, privacy, beveiliging en kwaliteit. Dr G.J. van Bussel is bedrijfskundige, bestuurlijk informatiekundige en archivaris. In de combinatie van deze drie disciplines was hij een pionier in Nederland in zijn advies- en onderzoekspraktijk. Hij heeft meer dan 200 publicaties op zijn naam en is een van de meest vooraanstaande Nederlandse adviseurs op het vlak van Enterprise Information Management.

De afgelopen jaren ontwikkelde Van Bussel zich tot een vooraanstaand auditor. Zijn benadering van deze problematiek (een combinatie van bedrijfskundige, bestuurlijk informatiekundige en archiefkundige inzichten) was bij de introductie daarvan in 1993 uniek in de markt. Hij is nu een veelgevraagd auditor voor de NEN-normen 15489 (informatie- en documentenbeheer) en 2082 (archiveringsfunctionaliteiten in software) en de ISO-norm 16175 (functional requirements for digital records management systems).

Vanaf 1993 is Van Bussel directeur-eigenaar van Van Bussel Document Services, een adviesbureau voor strategisch informatie- en compliancemanagement. Vanaf 1994 was hij verbonden aan de Rijksarchiefschool, vanaf 1997 aan de Archiefschool Nederlands Instituut voor Archiefonderwijs en onderzoek (www.archiefschool.nl). Ook was hij docent aan de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

Van Bussel voltooide onderwijzers- en lerarenopleidingen, studeerde Middeleeuwse Geschiedenis en volgde met succes de Archiefopleiding. In 2009 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over organisatorische verantwoordingssystemen en de relaties daarvan met de digitale informatievoorziening en archivering.

Go to Research database
Go to Research database