Centre of Applied Research Technology

  J.N. van Aanholt (Jelle) MSc., MA.

Researcher, PhD student, Teacher
Email:
j.n.van.aanholt@hva.nl
Work address:
Wibauthuis, Wibautstraat 3b, 1091 GH Amsterdam
Postal address:
Postbus 2171,1000 CD Amsterdam
Not present on:
Wednesday

Vrije dag wisselt, meestal woensdag.

Social media:
Personal website:
Lectoraat Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken
Go to Research database

Jelle van Aanholt is onderzoeker bij het lectoraat Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken van de HvA en promovendus aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast geeft hij les bij de bacheloropleiding Bestuurskunde en de master Urban Management .

Zijn onderzoek richt zich op bewonersparticipatie in gebiedsontwikkeling. Gemeenten hechten steeds meer waarde aan het samenwerken met bewoners bij het maken van ruimtelijke plannen, maar dit leidt vaak tot frustratie. Meestal heeft dat te maken met een mismatch tussen de inbreng van bewoners, en de werkwijzen, processen of regels van gemeenten. Hierdoor neemt de ‘participatiemoeheid’ bij zowel bewoners als publieke professionals toe, en komt de waardevolle bijdrage die participatie kan leveren aan de lokale democratie in gevaar. In zijn onderzoek en onderwijs richt Jelle zich daarom op de weerslag van participatieprocessen binnen gemeentelijke organisaties.

Samenwerken met bewoners leidt tot spanningen binnen een gemeente, en zet vraagtekens bij bestaande verhoudingen, manieren van denken en doen. Werken met bewoners kan voor publieke professionals daarom ook een waardevolle spiegel zijn: een gelegenheid om met een frisse blik naar het eigen werk en de eigen organisatie te kijken. Jelle houdt deze spiegel graag voor: wat zeggen spanningen rond participatie over het functioneren van (professionals binnen) de gemeente, en wat moet er veranderen om in de toekomst beter met bewoners samen te kunnen werken?

Jelle studeerde Arts & Culture aan Maastricht University, en volgde masters in Wijsbegeerte en Bestuurskunde aan de UvA. Naast zijn werk als onderzoeker is hij ook een veelzijdig muzikant – onder andere als componist voor media , als zanger in het VU Kamerkoor , in de folk-popband Archie’s Grand Adventure , en in UGSI’s eigen Urban Manageband .

Go to Research database
Go to Research database