Centre of Applied Research Technology

Dr. M. de Kreek (Mike)

Email:
m.de.kreek@hva.nl
Work address:
Muller-Lulofshuis, Wibautstraat 5a, 1091 GH Amsterdam
Postal address:
Postbus 2171,1000 CD Amsterdam
Room number:
05A04
Go to Research database

Leren is een vooral een sociaal proces. Daar kwam Mike achter toen hij zijn scriptie schreef over eerste taalverwerving bij kinderen (UvA, computerlingustiek). De relatie tussen leren en nieuwe media zitten wat hem betreft dan ook vooral in het sociale. Na vanaf 1999 bezig te zijn geweest met ICT in het onderwijs bij de afdeling Onderwijsresearch en Ontwikkeling van de Hogeschool van Amsterdam is Mike naar andere toepassingsgebieden verschoven. Bij het praktijk- onderzoekscentrum van het Domein Maatschappij en Recht, kwam hij in 2006 als programmaleider Sociale toepassing van nieuwe media terecht. Daar werden die andere toepassingsgebieden concreet: mediawijsheid, empowerment, reminiscentie, participatie, etc. Mike heeft daarbij wel een voorkeur gekregen voor werkwoorden: meedoen, herinneren, computeren, verzamelen, ontmoeten, maken en delen.

Of het nu gaat om een professional of een immigrant met een hier niet relevante opleiding, beiden kunnen hun sociale en zakelijke netwerken uitbreiden door nieuwe media te gebruiken. Of online entertainment zoeken, transacties doen, contact onderhouden met familie en vrienden of op de hoogte blijven. Dit gebeurt in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt niet individueel, maar ook heel vaak samen, terwijl allerlei emoties een rol spelen. Een bijzonder verschijnsel in dit alles is dat meer en meer mensen verhalen, fotos en filmpjes maken en online publiceren. Mike ziet dat als nieuwe manieren om met herinneringen, ervaringen, toekomstplannen, problemen, vriendschappen en relaties om te gaan. Nieuwe media geeft ons nieuwe gereedschappen om onze levens individueel en collectief vorm te geven.

Mike houdt zich met dat nieuwe gereedschap bezig in een promotieonderzoek met de werktitel Buurtverhalen en burgerschap in het digitale tijdperk. Daarnaast geeft hij les in Kwalitatieve onderzoeksdesigns en technieken in de Master Social Work.

Raak: sociale kracht van ICT in de regio Amsterdam

Promotieonderzoek: Buurtverhalen en burgerschap in het digitale tijdperk

Go to Research database
Go to Research database