Hogeschool van Amsterdam

Centre of Applied Research Technology

HvA-onderzoekers gaan Amsterdamse daken klimaatbestendig maken

Europese subsidie van € 4,8 miljoen beschikbaar voor 10.000 m2 dak

10 Oct 2018 15:40 | Centre for Applied Research Technology

Amsterdam gaat slimme blauw-groene daken aanleggen op corporatiewoningen. Op deze daken kan onder het groene oppervlak extra water worden opgeslagen, zodat de woningen en hun omgeving beter beschermd zijn tegen extreme regenval of droogte en hitte. Vandaag is bekend gemaakt dat dit project een Europese subsidie heeft gewonnen van € 4,8 miljoen als vernieuwend project op het gebied van klimaatadaptatie.

De blauw-groene daken hebben als voordeel op groene daken dat ze veel meer water kunnen opvangen en dus ook langer vocht verdampen tijdens hitte en droogte. Daardoor blijft het koeler in de huizen en de buurt. Ook kunnen er meer verschillende soorten planten groeien, waardoor de biodiversiteit toeneemt.

Wateroverlast

De HvA draagt op verschillende manieren bij aan het project. Ten eerste gaat de HvA het effect onderzoeken van de groen-blauwe daken op de stad. In hoeverre zorgen die voor minder wateroverlast? Zijn er positieve effecten op hittestress en leefbaarheid? Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Urban Technology onder leiding van lector Jeroen Kluck. “Blauwe of groene daken helpen de stad te verkoelen door verdamping van water, maar hoe groot de effecten zijn en welke voordelen van verkoeling er zijn is iets waar we veel vragen over krijgen en wat we graag concreter maken," aldus Kluck.

Haalbaarheid

Daarnaast onderzoekt de HvA de haalbaarheid van het project. Hoe organiseren we groen-blauwe daken op grote schaal? Wat is de rol van de bewoner, overheid, woningcorporatie, Waternet en andere belanghebbenden? Aan de hand van een kosten-baten analyse en een impactmeting onderzoeken we de waarde van het project voor de stad. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Urban Management onder leiding van lector Willem van Winden.

"Het managen van een project als dit is best ingewikkeld," zegt Van Winden. "Dat komt omdat er zoveel partijen en belangen meespelen. Verder onderzoeken we de mogelijkheden tot opschaling naar andere wijken in Amsterdam en daarbuiten. Tenslotte doen we een kosten-baten analyse: wat levert het op, economisch, maatschappelijk, en voor het milieu."

Buurten

De komende drie jaar zullen de slimme blauw-groene daken worden aangelegd op 10.000 m2 dak van corporatiewoningen op vier locaties in Amsterdam: de Bellamybuurt, Geuzenveld, Oosterpark en Kattenburg. Deze locaties zijn gekozen omdat deze buurten een verhoogd risico hebben op wateroverlast en schade bij extreme regenval en er voldoende geschikte daken zijn van corporatiewoningen die aan vervanging toe zijn.

Weersverwachting

Vernieuwend in deze proef is het slimme systeem met sensoren, waardoor het dak water vasthoudt of juist loost gebaseerd op de weersvoorspelling. De slimme daken worden in een netwerk verbonden, waardoor een nieuw soort watermanagement op wijk- en gebouwniveau ontstaat.

Project ‘RESILIO’

RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops’, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, Polderdak, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, Ymere, De Key en Consolidated. Het RESILIO-project ontvangt de bijdrage uit het UIA- programma (Urban Innovative Actions) van de Europese Unie. Het UIA-programma biedt ieder jaar subsidie voor innovatieve pilot projecten op verschillende thema‘s.