Centre of Applied Research Technology

Hoe verkoelend is water nu echt?

Onderzoek toont aan dat het vaak zwaar tegenvalt

Article

Stadsontwerpers werken graag met water. Een van de voordelen zou zijn dat waterelementen hitte in de stad verminderen en de gevoelstemperatuur op straat verlagen. Maar hoe verkoelend is stedelijk water nu echt? Volgens verschillende studies is een verkoelend effect van watervormen zoals vijvers, grachten en sloten nauwelijks merkbaar of zelfs afwezig.

Veel stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en lokale overheden werken momenteel aan de aanpassing van steden aan meer hitte in de toekomst. In Nederland zijn ze zelfs verplicht dit te doen vanwege het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Om problemen met hitte in steden te verminderen, kiezen stadsontwerpers er vaak voor om meer water in bebouwd gebied te realiseren in de overtuiging dat water de omgeving verkoelt, maar zo simpel is dat niet. verkoeling. Maar uit een aantal recente studies blijkt dat dit zo simpel nog niet is.

Referentie Klok, L., Jacobs, C., & Kluck, J. (2018). Hoe verkoelend is water nu echt? Onderzoek toont aan dat het vaak zwaar tegenvalt. Klimaatadaptatie, 2018, 14-15. https://ruimtelijkeadaptatie.nl/actueel/actueel/nieuws/2018/stadswerk-juni/
1 januari 2018

Publicatiedatum

jan 2018

Auteur(s)

Lisette Klok
Cor Jacobs

Publicaties:

Research database