Hogeschool van Amsterdam

Sports Leadership programme

Scholarship Sports Leadership Programme: “Een mooie kans”

Sport Knowhow XL artikel door Leo Aquina

15 Apr 2021 00:00 | Urban Vitality

Na een verhuizing van de Nyenrode Business Universiteit naar de Hogeschool van Amsterdam (HvA), is deze week het Sports Leadership Programme gestart met een nieuwe jaargang. Het Sports Leadership Programme (SLP) is een topprogramma waarin coaches en bestuurders die hun sporen in de sportwereld hebben verdiend aan de slag gaan met hun persoonlijke ontwikkeling rond leiderschapsthema’s. Om de opleiding ook toegankelijk te maken voor young professionals heeft de HvA bij deze jaargang een scholarship beschikbaar gesteld. Kandidaten konden met een videopitch solliciteren. Eva van der Zanden-van Groningen, manager partnerships en events bij Right To Play, deed mee en won. “Dit is zo’n mooie kans en het past precies in mijn straatje”, vertelt ze.

“Sport is een rode draad in mijn leven”, aldus Eva van der Zanden-van Groningen, die als klein meisje tussen de jongens voetbalde, ook al mocht ze destijds niet meedoen met wedstrijden. Tijdens haar studie hield zij zich ook bezig met de zakelijke kant van de sport. “Ik heb de opleiding Sport, Management en Ondernemen gedaan aan de HvA in Amsterdam en daarna een master sportmanagement in Australië. Ze werkte als eventmanager voor Unilever met onder meer de Omo Buitenspeelbond in samenwerking met NOC*NSF en keerde terug naar Australië waar ze onder meer werkte voor de Rugby League bond. Ook bij TIG Sports hield zij zich twee jaar bezig met eventmanagement en in 2017 stapte ze over naar Right To Play, de door de Noorse oud-schaatser Johan Olav Koss opgerichte internationale organisatie die spelen inzet om het leven van kinderen te verbeteren.

“Ik organiseer fondsenwervende evenementen,” vertelt Van der Zanden. “We hebben jaarlijks drie eigen events: een Gala, een Sportquiz en de Golf Cup. Daarnaast werken we bijvoorbeeld ook samen met Le Champion, de organisator van onder meer de Dam-tot-Damloop. Alle lopers kunnen bij inschrijving een donatie doen en daarnaast lopen er altijd zo’n 200-300 mensen mee die via de Dam-tot-Damloop geld voor Right To Play inzamelen.”

Nieuw sportaanbod voor vrouwen

Naast haar werk voor Right To Play richtte Van der Zanden afgelopen jaar ook haar eigen onderneming op: Voetbalfit.nu. “Ik heb een nieuw sportaanbod ontwikkeld voor vrouwen, een combinatie tussen voetbal en bootcamp”, legt zij uit. “Ik heb zelf altijd gevoetbald, maar voetballen bij een club, twee keer in de week trainen en een wedstrijd in het weekend, dat paste eigenlijk niet meer in mijn leven als werkende moeder. Daarom ben ik vorig jaar met een pilot gestart in Gouda.” Voetbalfit.nu biedt een wekelijks programma van 75 minuten met een warming-up, bootcampactiviteiten, voetbaloefeningen en een afsluitend partijtje. “We doen het samen, plezier is belangrijk en je werkt ondertussen aan je fitness”, aldus Van der Zanden.

De pilot in Gouda was succesvol, maar het hield op toen er na de zomer een tweede corona-lockdown kwam. Van der Zanden maakte van de nood een deugd: “Ik had de tijd om na te denken en ik ben in Rotterdam om de tafel gegaan met Sportbedrijf Rotterdam en een aantal voetbalclubs. Met als resultaat dat Voetbalfit.nu vanaf begin april op een aantal locaties in Rotterdam aangeboden wordt.

Tussen al die drukke werkzaamheden maakt zij ook tijd vrij voor het Sports Leadership Programme. Waarom heeft zij gesolliciteerd naar het scholarship? “Het scholarship was voor mij een prachtige kans. Wat mij aansprak was het zelf leren wie je als leider bent of wilt zijn en nog meer verdieping in de sport. Bovendien kom je via de opleiding in aanraking met een interessant netwerk.” In het Sports Leadership Programme werken de deelnemers aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling en denken zij na over nieuw leiderschap in de sport. Wat heeft de Nederlandse sport nodig? Van der Zanden: “Ik denk niet dat we het slecht doen op sportgebied in Nederland als je naar onze breedtesport- en topsportstructuur kijkt. Wel vind ik dat sport en bewegen nog meer aandacht zouden moeten krijgen, zeker nu in coronatijd. Voor mijzelf zie ik het Sports Leadership Programme vooral als een ontdekkingsreis. Ik denk dat sport een nog prominentere plaats kan innemen in de maatschappij en ik probeer daar op mijn eigen manier een bijdrage aan te leveren.”

"Het moet logisch zijn om als vrouw in de sport ook op strategisch niveau leiding te geven"

Op welk gebied hoopt Van der Zanden zich persoonlijk te kunnen ontwikkelen? “In mijn werk als eventmanager ben ik vooral operationeel bezig en ik zou me wel meer willen bezighouden met de strategische kant. Ik wil daarin ook wat zelfverzekerder worden. Het moet logisch zijn om als vrouw in de sport ook op strategisch niveau leiding te geven. In de eerste opdracht van de opleiding zit deze vraag ook verpakt, wat voor leider wil ik zijn? Ik heb in mijn werk leiders meegemaakt met eigenschappen waar ik minder van onder de indruk was, maar ook leiders waar ik juist tegenop keek. Bij de eerste moet je denken aan leiders die zich bezighouden met micromanagement of geen keuzes durven te maken. Aan de andere kant staan leiders die het totaalplaatje zien en overzicht hebben, die de juiste personen op de juiste plek zetten en daar hun informatie vandaan halen. Goede leiders vertrouwen op hun mensen en geven hen de ruimte om ook fouten te maken. Zelf ben ik vooral benieuwd hoe ik mijzelf in de opleiding kan ontwikkelen.”

Het Sports Leadership Programme is een HvA-programma en wordt ondersteund en mede uitgevoerd door het Sports Leadership Institute. Voor meer informatie: Sports Leadership Programma