Sports Leadership programme

De eerste sports leadership professionals binnen de HvA

28 Dec 2021 00:00

De eerste HvA-lichting van het Sports Leadership Programme (SLP) is afgerond en twee docenten van de opleiding Sportkunde deden mee; Joyce Velthuis en Peter van Paassen. SLP is een executive programma voor professionals die hun leiderschap in sport verder willen ontwikkelen. Het programma is mede ontwikkeld door het Sports Leadership Institute en werd voorheen aangeboden door Nyenrode Business University. Sinds dit jaar hoort het thuis bij de faculteit Bewegen, Sport en Voeding. Afgelopen november zwaaiden de eerste deelnemers af, waaronder Joyce en Peter. Wie zijn zij en wat heeft het hen gebracht?

Peter is sinds zeven jaar docent bij Sportkunde en Sport Studies. Hij geeft onder andere de vakken; sports & maatschappij, world of sport, personal professional development coach, intercultural communication, sports & society. Eerder werkte hij als docent bij Fontys Hogescholen en als strateeg bij een communicatiebureau, daarvoor was hij basketbalprof en speelde hij in Nederland, België, Spanje en Amerika. Joyce werkt al bij Sportkunde en Sport Studies sinds de oprichting in 2001. Zij geeft de vakken outdoor, klimmen, turnen, eventmanagement, kwalitatief onderzoek, international events, world of sports, training geven in sport, EHBO, sport & life skills en coaching. Daarvoor was ze actief in de outdoor event business.

Waarom koos je voor SLP?

“Ik ging het Sports Leadership Programme doen uit nieuwsgierigheid; ik was op zoek naar verdieping van mijn kennis, wilde kijken naar mijn blinde vlekken,” vertelt Peter. “Naast mijn werk voor de HvA ben ik ook talentcoach bij de Nederlandse Basketball Bond en ben ik veel bezig met talentontwikkeling, beleid en bestuur binnen het basketballen.”

Joyce licht toe: “Ik wil graag lesgeven met de nieuwste informatie en mezelf verrijken in mijn vak. We werken bij Sportkunde aan een nieuw curriculum en volgend jaar start bij ons ook de master ‘Sportmanagement & Leadership’. Ik heb ontzettend veel geleerd van de SLP-modules Sports & Business, High Performance Sports, Sports & Social Impact, Sports & Governance en Sport & Politics.”

Welk onderzoek deed je vanuit SLP?

Peter heeft een adviesrapport voor de Nederlandse Basketball Bond geschreven over talentindentificatie en -ontwikkelling van spelers. “Het werd ontzettend goed ontvangen, want het is een concreet plan dat breed gedragen wordt door spelers en trainers,” vertelt Peter en hij voegt er met een lachje aan toe: “Het worstelt zich nu door verschillende lagen van de organisatie heen. En als er straks financiering voor is gevonden, dan kunnen we wellicht een oud-student vragen voor de uitvoering.”

Joyce deed onderzoek naar dual careers; topsport gecombineerd met een studie aan de HvA, in samenwerking met de Topsport Academie Amsterdam (TAA): “Ik heb gekeken naar de rol van sportorganisaties, hoe je duurzame partnerships bouwt en het bewustzijn rondom topsport en studeren kunt vergroten. Hopelijk kan door mijn onderzoek het topsportbeleid verbeterd worden en kunnen meer studenten topsport en studie succesvol combineren bij de HvA.”

Wat blijft je het meeste bij van jouw SLP-traject?

Peter: “De drive van alle betrokken mensen, van de inspirerende gastsprekers die vertelden over hun pad; van vallen en weer opstaan. Dat je vasthoudt aan je visie, dat vind ik een wijze les.”

Joyce: “Ik vond alle modules interessant, maar High Performance Sports sprong er voor mij uit. Sprekers van grote sportbonden die vertelden over de praktijk, van het NOC*NSF, van profclubs. En het hele traject leerde mij ook dat we bij Sportkunde al best op de goede weg zitten.”

Gefeliciteerd met jullie diploma en succes, Peter en Joyce!