Sports Leadership programme

WOUTER GUDDE VAN FC GRONINGEN TRAPT NIEUWE LEERGANG SLP AF

Sports Leadership Programme 2021

19 May 2021 00:00 | Urban Vitality

“Zonder visie is groei uitgesloten.” FC Groningen directeur Wouter Gudde inspireert de deelnemers tijdens zijn gastcollege aan de start van het nieuwe Sports Leadership Programme (SLP) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Als alumnus van dit programma weet hij als geen ander wat nieuw leiderschap voor sportbestuurders inhoudt.

Afgelopen maand ging in het Olympisch Stadion het Sports Leadership Programme van start, dat dit jaar een doorstart maakt bij de HvA, ondersteund en mede uitgevoerd door het Sports Leadership Institute. De eerste module “High performance” daagt (toekomstige) sportbestuurders uit om een geïntegreerde visie te ontwikkelen over (top)sport en talent binnen een specifieke sportcontext. Kerndocenten Prof. dr. Geert Savelsbergh (hoogleraar en lector Perceptueel Motorische Ontwikkeling) en Thomas Tichelman (sportondernemer en voormalig nationaal hockeycoach) ontwikkelden deze vierdaagse module. Een speciale plek was weggelegd voor gastspreker en SLP-alumnus van 2018 Wouter Gudde, algemeen directeur bij FC Groningen.

De nieuwe generatie sportbestuurders

Gudde (36) behoort tot een nieuwe generatie sportbestuurders die al op jonge leeftijd de overstap hebben gemaakt naar het vak van sportbestuurder. Als ex-voetballer startte hij als commercieel medewerker en later commercieel directeur bij Excelsior en hij maakte in 2019 de overstap naar FC Groningen. Bij deze club ervaart Gudde dagelijks aan den lijve hoe korte termijn-denken en langetermijnvisie hand in hand gaan en beide noodzakelijk zijn: “Op de korte termijn blijven we als voetbalclub altijd sterk financieel afhankelijk van de prestaties van het eerste elftal en de kwaliteit van onze scouting; op de lange termijn kunnen we niet zonder een echt geïntegreerde visie”.

SLP als basis voor carrière

Zijn deelname aan het Sports Leadership Programme in 2018 was een belangrijke stap voor Gudde’s huidige carrière: “De combinatie van bijzondere docenten en medestudenten, intervisie en relevante kennis, leggen de basis voor een succesvolle carrière als leider in sport. Ik kan elke deelnemer alleen maar toejuichen het maximale uit dit programma te halen.”

Gudde’s koers bij FC Groningen

Het is volgens Gudde aan sportbestuurders de taak om nieuw leiderschap uit te dragen: “Zij kunnen een echt verbindende rol spelen tussen de maatschappij en de (top)sport. FC Groningen heeft de afgelopen periode deze visie vertaald naar het beleidsplan Samen naar de Grote Markt. De gehele organisatie moet hierbij betrokken worden en er zal een hoge mate van interdisciplinair werken tussen de verschillende teams en stafleden moeten worden bereikt.” Dit betekent ook dat het bestuur echt prioriteiten moet stellen en kiezen voor punten waar het ook daadwerkelijk invloed op kan uitoefenen. Gudde: “Ik daag hierbij mijn medewerkers uit om zoveel mogelijk ondernemerschap te tonen in hun functie, maar ook om buiten hun taakfunctie met andere collega’s nieuwe dingen op te pakken. Daar worden we beter van als FC Groningen.”


Het Sports Leadership Programma (SLP) is een officieel programma van de Hogeschool van Amsterdam, ondersteund en mede uitgevoerd door het Sports Leadership Institute . De volgende SLP-lichting start in november 2021.